Υαλοκαθαριστήρες

wiper-blades_113565606

Τι είναι οι υαλοκαθαριστήρες

Ο υαλοκαθαριστήρας είναι ένα μηχανικό εξάρτημα του οχήματος που έχει σαν σκοπό να απομακρύνει από τον ανεμοθώρακα (παμπρίζ) του οχήματος τα νερά της βροχής, τις λάσπες ή τις ακαθαρσίες που υπάρχουν πάνω σε αυτόν. Η σημασία των υαλοκαθαριστήρων, παρότι για πολλούς οδηγούς μοιάζει μια ασήμαντη λεπτομέρεια, είναι πολύ σημαντική για την ασφάλεια του ίδιου και των υπολοίπων στο δρόμο.

Η ιστορία τους...

Tα πρώτα οχήματα που κατασκευάστηκαν δεν είχαν το σύστημα των υαλοκαθαριστήρων με αποτέλεσμα οι οδηγοί να πρέπει να καθαρίζουν τον ανεμοθώρακα μόνοι τους στην βροχή ή να κατεβάζουν τον ανεμοθώρακα (υπήρχε αυτή η δυνατότητα). Το 1905 έγινε η πρώτη κατάθεση ευρεσιτεχνίας σε μια εταιρεία από την Μαίρη Άντερσον, αλλά ως υποχρεωτικό εξάρτημα του οχήματος έγινε 11 χρόνια μετά, το 1916.

Φθορά και αντικατάσταση..

Όπως και τα ελαστικά του οχήματος έτσι και οι υαλοκαθαριστήρες γερνούν ανεξάρτητα από τη χρήση τους. Κύριες αιτίες φθοράς τους είναι η ζέστη, το κρύο, ο χρόνος και η βρομιά. Η ένδειξη στον οδηγό ότι χρειάζονται αντικατάσταση είναι όταν δεν καθαρίζουν σωστά την επιφάνεια του ανεμοθώρακα από το νερό. Έστω και μια γραμμή νερού να σχηματίζεται κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους, θέλουν άμεσα αντικατάσταση, αφού ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κυρίως το βράδυ όπου οι αντανακλάσεις πολλαπλασιάζονται και κάνει τις συνθήκες οδήγησης ακόμα πιο δύσκολες.

Τι πρέπει να κοιτάξετε πριν αγοράσετε τους δικούς σας..

Η επιλογή των υαλοκαθαριστήρων γίνεται με βάση τα παρακάτω κριτήρια. 1/ Μέγεθος υαλοκαθαριστήρων 2/ Υλικό κατασκευής 3/ Κόστος Ότι και αν επιλέξετε βεβαιωθείτε ότι πληρεί τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Φροντίδα υαλοκαθαριστήρων..

Ο οδηγός για να προστατεύσει τους υαλοκαθαριστήρες μπορεί να κάνει τα εξής: Η λειτουργία τους να γίνεται πάντα με βρεγμένο ανεμοθώρακα. Συχνός καθαρισμός των ελαστικών (μάκτρα) από σκόνες και ακαθαρσίες με μωρομάντιλα. Ειδικό υγρό στο δοχείο πλύσης. Καθάρισμα του πάγου και από τους υαλοκαθαριστήρες και από τον ανεμοθώρακα το χειμώνα, πριν την λειτουργία τους. Σε πάγο ή χιονιά σήκωμα των υαλοκαθαριστήρων για αποφυγή καψίματος ή σπασίματος από το βάρος του χιονιού όταν το όχημα είναι σταματημένο.

Αλλαγή υαλοκαθαριστήρων..

Οι υαλοκαθαριστήρες διαφέρουν από όχημα σε όχημα και σε διαστάσεις αλλά και στον τρόπο σύνδεσής τους. Ωστόσο στις περισσότερες συσκευασίες θα βρείτε ‘κλιπ’ σύνδεσης για όλους τους τύπους οχημάτων. Επιλέξτε υαλοκαθαριστήρες συμβατούς με το αυτοκίνητό σας και διαβάστε τις οδηγίες τοποθέτησής τους που αναγράφονται στη συσκευασία ανάλογα με το τρόπο σύνδεσής τους στο αυτοκίνητό σας.