Οικολογική Οδήγηση

Eco-Driving-Tips-Picture

 

Η οικολογική οδήγηση-Eco-driving, βρίσκεται στις περιβαλλοντικές προτεραιότητες των περισσότερων κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών, καθώς είναι λίγοι οι οδηγοί που έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία της.

Σε αρκετές χώρες της Ευρώπης οι εκπαίδευση των υποψήφιων οδηγών με τις αρχές της οικολογικής οδήγησης είναι στις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να αποκτήσουν άδεια οδήγησης.

Το πρόγραμμα ECOWILL (Οικολογική Οδήγηση -Εφαρμογή σε υποψήφιους οδηγούς) στοχεύει στην εξοικείωση με την οικολογική οδήγηση, των οδηγών σε όλη την Ευρώπη.

Σαν πρώτο βήμα, οι συνεργάτες και υποστηρικτές του προγράμματος ECOWILL, εκ των οποίων και η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA), καθόρισαν μια σύντομη και απλή λίστα των «χρυσών-κανόνων» για την οικολογική οδήγηση.

Οι κανόνες, είναι απλές συμβουλές που ισχύουν και εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες και για όλους τους οδηγούς. Η προσπάθεια εφαρμογής των «χρυσών κανόνων»- που βέβαια δεν υποκαθιστούν την πρακτική κατάρτιση στην οικολογική οδήγηση, αποτελεί μια καλή αρχή για κάθε οδηγό που θέλει να εφαρμόσει ένα άνετο και ξεκούραστο στυλ οδήγησης που δεν προκαλεί καμία απώλεια χρόνου.


ΟΙ ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

Οι πέντε «χρυσοί κανόνες» περιλαμβάνουν τα εξής:

-Πρόβλεψη της ροής της κυκλοφορίας.

-Η διατήρηση σταθερής ταχύτητας με χαμηλές στροφές του κινητήρα.

-Αλλαγή ταχύτητας στο κιβώτιο πιο νωρίς.

-Έλεγχος της πίεσης των ελαστικών τακτικά, και

-Οικονομία πρόσθετης – επιπλέον ενέργειας όπως με τη χρήση κλιματισμού και άλλων ηλεκτρικών συσκευών στο αυτοκίνητο.